Vanha sivusto

Tämä on vanha itQ.fi-sivusto, ja sisällön ylläpitäminen sille on lopetettu. itQ siirtyi WordPress-alustalle 6.6.2015.

tiistai 7. helmikuuta 2012

Raspberry Pit myyntiin vielä tässä kuussa?

Raspberry Pi -tietokoneiden ilmesty-
minen ihmisten kätösiin on taas hie-
man lähempänä.
Kuva: Raspberry Pi -logo/ Raspberry Pi
Foundation
Kirjoitin vajaa kuukausi sitten siitä, että ultraedullisen Raspberry Pi -tietokoneen valmistus on alkanut. Raspberry Pi -säätiö kertoi eilen blogissaan, että ensimmäinen erä valmistuu tämän kuun 20. päivä, ja että myynti alkanee ennen kuun vaihtumista:
We’ll be airfreighting them to the UK immediately, so you should be able to buy them before the end of the month.

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, Raspberry Pi -koneet tulevat todennäköisesti muuttamaan käsityksemme tietotekniikasta, ja innostamaan monia lapsia ja nuoria - kuin myös aikuisiakin - tietotekniikan eri osa-alueiden pariin.

Edelleen pidän itselleni peukkuja pystyssä sen suhteen, että ensimmäisestä erästä saisin itselleni oman kappaleen. Sain sitten laitteen ensimmäisestä tai myöhemmästä erästä, alkaa käyttöidea olla selvä: laite telkkariin HDMI:llä kiinni, ja mediat NFS-tiedostopalvelimelta RasPi:n kautta näkymään. Siihen liittyen minua miellytti uutinen siitä, että laitteelle ollaan kehittämässä mediakeskusohjelmisto XBMC:tä käyttävää distribuutiota, Raspbmc:tä.

Kuun lopussa on siis odotettavissa armotonta F5:n kiduttamista.

2 kommenttia :

Japu kirjoitti...

Hieno laite muuten, mutta prosessori olisi saanut olla pikkasen suurempaa teholuokkaa. Arm cortex a9 dual corena olisi ollut sopivampaa nykyaikaiseksi mediakeskuskäyttöön vähintään parin gigan muistilla.

Riku Eskelinen kirjoitti...

@Japu:

Raspi onkin "oikeasti" tietotekniikan opetteluun tarkoitettu edullinen väline, ja varsinaiset mediacentterikoneet ovat sitten erikseen.

Raspi ARM11:ään ja kuitenkin verrattain tehokkaalla GPU:llaan on kokoonsa ja hintaansa nähden kuitenkin mielestäni varsin onnistunut kokonaisuus. Muisti tällaisiin laitteisiin on myös vähemmän edullista, ja tuo B-mallin 256M on kuitenkin "ihan riittävästi".